16 maj, 2025
Ceremoni på Armémuseum för militärregionstabernas nya fanor
Den 14 maj genomfördes en högtidlig fanspikningsceremoni på Armémuseum, där Försvarsmakten tilldelade nya fanor till de fyra militärregionstaberna.
Fanspikning är en ceremoniell akt inom Försvarsmakten som markerar ett förbands övertagande av en ny fana – regementets eller förbandets standar. Ceremonin är en del av en månghundraårig militär tradition, som nu lever vidare i en modern kontext.
Under ceremonin får särskilt utvalda deltagare gå fram och symboliskt spika fast fanan vid fanstången. Varje spik representerar ett personligt åtagande till fanan och dess symboliska betydelse.

Traditionen har sina rötter i 1500- och 1600-talens militära bruk, då soldaterna i ett kompani spikade fast fanduken vid stången som ett tecken på sin lojalitet och vilja att följa fanan i fält. Efter att ha fallit i glömska återupptogs ceremonin år 2007, i samband med att det svenska kommandotecknet fastställdes för den operative chefen inom EU. Sedan dess har fanspikning återetablerats som en levande del av Försvarsmaktens ceremoniel.
– Fanspikningen är ett uttryck för lojalitet, stolthet och ansvar, som knyter ihop historia och samtid. Det är ett konstföremål men också ett bruksföremål. Fanorna ska vårdas och vaktas men också slitas, säger Patrik Laestadius, förvaltare på Försvarsmakten.
Fyra nya fanor – fyra symboler
Bakom initiativet till nya fanorna står Rikshemvärnsenheten, som en del i utvecklingen av Hemvärnet och produktionsledningen av militärregionstaberna (MRS). I samband med ceremonin tilldelades varje militärregionstab ett nytt fälttecken – en fana utformad med respektive stabs heraldiska vapenbild.
Fanorna är formgivna av Försvarsmaktens heraldiska konstnär Henrik Dahlström och har godkänts av Försvarets traditionsnämnd. På uppdrag av Armémuseum har Handarbetets Vänner producerat fanorna, vars detaljerade broderi på siden och silke krävt 630 arbetsdagar, 5050 timmars arbete och flera tusentals stygn.

Kompositionerna är utformade för att förena ett samtida grafiskt uttryck med ett tidlöst formspråk, där varje fana blir ett unikt uttryck för sin militärregions identitet.
Motiven speglar både geografiska och historiska särdrag för respektive region:
Södra militärregionstabens fana
Lindormen – ett mytologiskt djur knutet till Skåne

Västra militärregionstabens fana
Göta lejon

Mellersta militärregionstabens fana
Upplands landskapssymbol riksäpplet och tre kronor

Norra militärregionstabens fana
Renen under polstjärnan, som pekar mot norr.

Fanspikning – ett modernt kulturarv
Under ceremonin på Armémuseum 14 maj 2025 hölls anföranden av företrädare för Försvarsmakten, Armémuseum och Försvarets traditionsnämnd. Därefter fick deltagarna gå fram en i taget och med hammare spika i fanstången.
– I en tid präglad av osäkerhet i vår omvärld blir symboler som fanan allt viktigare. De är vårt gemensamma kulturarv som påminner oss om samhörighet, ansvar och gemensamma värden. Att få markera detta genom en historiskt förankrad ceremoni på Armémuseum känns både angeläget och meningsfullt, säger Helene Rånlund, överintendent på Statens försvarshistoriska museer samt ordförande i Försvarets traditionsnämnd.

Den officiella överlämningen av fanorna till de fyra staberna sker i en särskild ceremoni på Kungliga slottet i slutet av maj.
Fakta: Försvarets traditionsnämnd
Försvarets traditionsnämnd är Försvarsmaktens rådgivande instans i frågor som rör militära traditioner, symbolbruk och heraldik. Nämnden bistår med expertis vid utformning av exempelvis uniformsdetaljer, medaljer, fanor, standar och kommandotecken samt vid frågor om hur militära symboler bör användas i olika sammanhang. Läs mer om Försvarets traditionsnämnd
