close

SMHA

Aeroseum

I Säve, norr om Göteborg, ligger Aeroseum – ett världsunikt besöksmål för hela familjen. I den tidigare topphemlig bergsanläggning finns ett spännande upplevelsecenter som berättar om flygets historia och utveckling.

Under kalla kriget kom också hotet om ett kärnvapenkrig. Därför anlades ett underjordiskt bergrum som skulle bli en topphemlig försvarsanläggning – dagens Aeroseum. Anläggningen under mark breder ut sig på hela 22 000 m². Den väldiga berghangaren färdigställdes 1955 och ligger nästan 30 meter under markytan. Den byggdes för att skydda svenska jaktplan mot kärnvapenanfall och är till ytan lika stor som tre fotbollsplaner.

På Aeroseum kan du lära dig allt om flygets historia och utveckling. Här finns exempel på civila, militära, nationella och internationella flygfarkoster. Anläggningen är uppbyggt som ett upplevelsebaserat aktivitetscenter där man som besökare ska kunna uppleva miljön med alla sina sinnen.

Under ett besök på Aeroseum får du komma riktigt nära historiska svenska stridsflygplan som Draken, Lansen och Viggen, men också civila flygplan. Det finns dessutom möjlighet att provsitta i jaktplan och helikoptrar – eller flyga själv i simulatorer.

Läs mer på: www.aeroseum.se

Kontakta oss

Telefon: 031-55 83 00
E-post: info@aeroseum.se

SMHA logotyp

En del av Sveriges militärhistoriska arv.

SMHA keyboard_arrow_down Arboga Robotmuseum