close

SMHA

Marinmuseum, Karlskrona

På Marinmuseum i Karlskrona kan hela familjen att uppleva den svenska marinens händelserika historia. Här finns utställningar, museifartyg och en riktig ubåt från kalla kriget.

På ön Stumholmen i Karlskrona sträcker sig Marinmuseum ut i vattnet på en historisk plats som använts av försvarsmakten i hundratals år. Marinmuseum är Sveriges nationella museum för den svenska marinens historia från 1500-talet till idag. Museibyggnaden har anor från 1752 när Modellkammaren (museets hjärta) grundades av kund Adolf Fredrik. Den nuvarande byggnaden invigdes av kung Carl XIV Gustaf 1997.

Här kan du ta del av den svenska flottans roll i kampen om Östersjön under 1600-talet. I galjonshallen visas de vackert snidade träfigurerna med spår efter kulhål från historiska sjöslag. Utställningen ”Ytspänning” fokuserar på det hotfulla och samtidigt glamourösa 1980-talet, då främmande ubåtar i skärgården gång efter annan gäckade den svenska försvarsmakten. I Galljonshallen kan du beskåda galjonsfigurerna (träskulpturer) från några av Sveriges främsta krigsskepp från sent 1700-tal.

Missa inte heller utställningen om ubåten Neptun och ubåtsvapnets 110-åriga historia. Som besökare kan du stiga in i en modern ubåt och på egen hand uppleva de trånga utrymmena och ta del av det ibland mycket dramatiska livet ombord.

Läs mer på: www.marinmuseum.se

Kontakta oss

Telefon: 0455-35 93 00
E-post: receptionen.marinmuseum@smtm.se

SMHA logotyp

En del av Sveriges militärhistoriska arv.