close

Utställning

Meanwhile in Mariupol

alarm 4 mars 2023 - 31 augusti 2023

Se bilder från ett sargat Mariupol tagna av fotografen Viacheslav Tverdokhlib, och ta del av sex kvinnors upplevelser av kriget i deras ockuperade hemstad.

När Ryssland attackerade Ukraina i februari 2022, var Mariupol en av de städer som drabbades hårdast.

I den här utställningen kan du se fotografier av journalisten Viacheslav Tverdokhlib, född i Mariupol. Han bodde i en källare under blockaden och dokumenterade händelserna, tills han till slut lämnade staden till fots. Trots den dödliga risken sparade han allt material.​

Hur är det att se sin hemstad raseras? I utställningen kan du också ta del av sex ukrainska kvinnors upplevelser av kriget. De har valt varsin bild från Tverdokhlibs samling, och utifrån den berättat om sina erfarenheter i Mariupol i text och bild.

​I utställningen finns också en film som bygger på den åttaårige pojken Egors dagbok från det belägrade Mariupol.​ Svensk röst av Mila Söderström Gonzalez.

Utställningens visningsperiod

Utställningen visas samtidigt i två städer:

4 mars – 31 augusti 2023 på Armémuseum, Stockholm.
4 mars – 31 augusti 2023 på Flygvapenmuseum, Linköping.


Samarbete

Utställningen är ett samarbete mellan Statens försvarshistoriska museer, Nationalmuseet för Ukrainas historia under andra världskriget, Nordic Ukraine Forum, Ukrainska föreningen Östergötland och – framför allt – de individer som berättat om sina upplevelser från belägringen av Mariupol 2022.

Om utställningsserien

Den här utställningen är den andra i en utställningsserie om det pågående kriget i Ukraina. Med utställningsserien vill Statens försvarshistoriska museer sätta ljus på en pågående konflikt, och synliggöra att varje krig är både unikt – och generellt.

Entré med ukrainskt pass

I samband med det pågående kriget i Ukraina, ger uppvisande av ukrainskt pass fri entré till denna utställning.

Вхід з українським паспортом

У зв’язку з війною в Україні, люди з паспортом громадянина України відвідують цю виставу безкоштовно