close

Utställning

Meanwhile in Ukraine

Se Olena Shovkoplias fotografier från krigets början av hur Kievborna förberedde sig inför de ryska angreppen – och hur förödelsen såg ut efteråt.

Den åttonde mars 2022 dokumenterade den ukrainska museifotografen Olena Shovkoplias det pågående kriget i Ukrainas huvudstad Kiev. I den här utställningen ser du dessa bilder, grupperade under sex olika teman. Bilderna visar hur kievborna förberedde sig inför de ryska angreppen, hur de organiserade sig och förödelsen efter attackerna.

Fotografierna skildrar konflikten ur Ukrainas perspektiv, samtidigt som de sätter fokus på det allmänmänskliga lidande som varje krig för med sig.

Barn och unga

Utställningen kompletteras med ett separat spår som handlar om barns och ungdomars upplevelser av krig. Även dessa fotografier och målningar består av ett nyinsamlat material från SFHM’s systermuseum i Kiev. Urvalet har skett i samarbete med Rädda barnen. Bilderna vill inspirera unga att berätta om sina egna erfarenheter från krig och flykt på webbplatsen minnen.se

Utställningens visningsperiod

Utställningen visas samtidigt i två städer:

4 september 2022 – 8 januari 2023, Flygvapenmuseum i Linköping
4 september 2022 – 31 januari 2023, Armémuseum i Stockholm.

Pressbilder

Bilder för press hittar du i pressrummet på Meltwater.

Fördjupning

Om du vill läsa mer om utställningen, så hittar du fördjupningstexter på den här sidan.

Samarbete

Utställningen är ett samarbete mellan Statens försvarshistoriska museer och Nationalmuseet för Ukrainas historia under andra världskriget, i Kiev.

Om utställningsserien

Den här utställningen är den första i en utställningsserie om det pågående kriget i Ukraina. Med utställningsserien vill Statens försvarshistoriska museer sätta ljus på en pågående konflikt, och synliggöra att varje krig är både unikt – och generellt.