close

Utställning

”Russian warship go f**k yourself”

Detta är en fördjupningstext från utställningen Meanwhile in Ukraine.

Snake Island är en ukrainsk ö i Svarta havet. Ön spelar en viktig roll för avgränsningen av Ukrainas territorialvatten. Den 24 februari 2022 attackerade och belägrade två ryska militärskepp Snake Island och ön utsattes för kraftiga attacker från Ryssland. Vid tiden för attacken bemannades ön av 13 gränsvakter. Ett av de ryska militärskeppen sände ut ett meddelande:

”Jag är ett ryskt militärskepp. Jag föreslår att ni lägger ner era vapen omgående för att undvika blodsutgjutelse och onödiga dödsfall. Om inte så kommer ni bli bombade. Jag upprepar: Jag är ett ryskt militärskepp. Jag föreslår att ni lägger ner era vapen, annars skjuter vi. Bekräfta.”

En gränsvakt på Snake Island svarade:

”Ryska krigsskepp, go fuck yourself.”

Olika varianter av frasen blev snabbt viral och kom att användas på skyltar och byggnader under det påföljande kriget samt under protester och demonstrationer i olika delar av världen. Uttalandet blev också till ett frimärke. Gränsvakten som svarade heter Roman Hrybov.

Ungefär fyra månader senare, den 30 juni 2022, meddelade Ukraina att de tvingat bort de ryska styrkorna från ön. Ryssland hävdade emellertid att deras tillbakadragande var ett uttryck för välvilja. Hrybov belönades senare med en tapperhetsmedalj.