Vad innebär Sveriges medlemskap i Nato?

Vad?
Avsnittet beskriver kortfattat vad Nato är och fungerar. Avsnittet beskriver även hur Sverige och dess invånare påverkas av medlemskapet.
Varför?
För att förstå vad Nato är och hur vi i Sverige påverkas av medlemskapet.
Nyckelord:
Nato, försvarsallians, totalförsvaret, allmän tjänsteplikt

Den 7:e mars år 2024 blev Sverige medlem i försvarsalliansen Nato. Därmed avslutades en lång period av neutralitet och alliansfrihet. År 2024 är 32 länder medlemmar i Nato varav Sverige är det senast anslutna landet.

Nato är en försvarsallians mellan flera länder och den viktigaste uppgiften för Nato är att bevara freden. Om det blir krig ska Nato hjälpa till att försvara Sverige. Nato ställer också krav på Sverige som land, men inte på dig som person.

Medlemsländer i Nato
Bild: Wikimedia Commons

Vad är Nato?

Nato är en försvarsallians vars främsta uppgift är att arbeta för att bevara freden för sina medlemmar – genom både politiska och militära medel. Nato står för North Atlantic Treaty Organization och består av både en politisk och en militär del. Grunden för Nato är det nordatlantiska fördraget, en överenskommelse mellan medlemsländerna som består av 14 artiklar, eller regler.

De tre viktigaste artiklarna är:

Natos flagga
Bild: Wikimedia Commons

Vem bestämmer i Nato?

Nato är en mellanstatlig organisation där medlemmarna tillsammans bestämmer och alla länder behöver vara överens, så kallad konsensus. Inget land kan bestämma över något annat land.
Nordatlantiska rådet (North Atlantic Council) är Natos högsta beslutande organ. Här sitter medlemsländernas Nato-ambassadörer och alla medlemmar har en röst. Rådet leds av Natos generalsekreterare.
Under rådet finns ett antal kommittéer som driver Natos arbete inom olika frågor. Natos militära del styrs av militärkommittén, det civila beredskapsarbetet sköts av den så kallade resilienskommittén.

Bild från övningen Nordic Response 2024
Bild: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Hur påverkas du som person av medlemskapet i Nato?

Många kommer inte märka någon skillnad nu när Sverige är medlemmar i Nato, det beror på vem du är, vad du är intresserad av och vad du jobbar med. Är du intresserad av försvarsfrågor och säkerhetspolitik och följer samhällsdebatten kan du märka en del eftersom medlemskapet innebär krav på Sverige. Däremot ställer Nato inga krav på dig som person. Det du kan märka av är i första hand civila och militära övningar i Sverige tillsammans med andra medlemsländer.

Arbetar du inom samhällsviktig verksamhet kan både du och din arbetsplats påverkas av att Sverige ökar takten med att bygga upp det civila försvaret. För dig som arbetar i Försvarsmakten kan Natomedlemskapet innebära tjänstgöring utanför Sverige.

Bild: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Nato och det svenska totalförsvaret

Från året du fyller 16 och till och med året du fyller 70 år kan du kallas in till totalförsvaret vid krigsfara och krig för att hjälpa samhället på olika sätt, exempelvis i frivilliga försvarsorganisationer. Det kallas för allmän tjänsteplikt. Allt detta sker enligt svensk lag och processen påverkas inte av Natomedlemskapet.

Läs mer här:

https://www.msb.se/sv/vart-att-veta-om-nato/

https://www.msb.se/sv/om-msb/internationella-samarbeten/nato-samarbete/fragor-och-svar-om-nato/

https://urplay.se/program/233636-bakgrunder-vad-ar-nato

https://urplay.se/program/232299-forklara-for-mig-sverige-i-nato

Frågor
Vad är Natos viktigaste uppgift?
Beskriv vad de, för Nato, tre viktigaste artiklarna innebär.
Vem bestämmer över Nato?
Vad menas med konsensus?
Vad kallas Natos högst beslutande organ och vilka sitter i det?
Vilka krav ställer Nato på dig som person?
Vad är allmän tjänsteplikt?

Tillbaka till läromaterial