Meanwhile in Ukraine

Den åttonde mars 2022 dokumenterade museifotografen Olena Shovkoplias det pågående kriget i Ukrainas huvudstad Kiev. Bilderna skildrar hur invånarna förberedde sig inför de ryska angreppen, hur de organiserade sig och förödelsen efter attackerna.

Med utställningen vill Sveriges försvarshistoriska museer sätta ljus på en pågående konflikt och synliggöra att varje krig är både unikt som generellt. Utställningen är den första i en serie baserade på material från vårt systermuseum i Kiev – Nationalmuseet för Ukrainas historia i andra världskriget.

Fotografierna är grupperade under sex olika teman och skildrar konflikten ur Ukrainas perspektiv, samtidigt som de sätter fokus på det allmänmänskliga lidande som varje krig för med sig. Utställningen kompletteras med ett separat spår som handlar om barns och ungdomars upplevelser av krig. Även dessa fotografier och målningar består av nyinsamlat material från vårt systermuseum i Kiev. Urvalet har skett i samarbete med Rädda barnen. Vi hoppas att bilderna ska inspirera unga att berätta för oss på webbplatsen minnen.se om sina egna erfarenheter från krig och flykt.

Plats

Utställningen visas samtidigt på både Flygvapenmuseum i Linköping och Armémuseum i Stockholm.

Tidsperiod

Flygvapenmuseum: 4 september – 31 december 2022.
Armémuseum: 4 september – 30 november 2022.

Entré

Utställningen har fri entré.

Fotograf

Olena Shovkoplias.

Pressbilder

Bilder för press hittar du i pressrummet på Meltwater.

Fördjupningstexter från utställningen: