close

SMHA

Karlsborgs fästningsmuseum

På en udde i Vättern ligger en av Sveriges allra största och mest välbevarade fästningar – Karlsborgs Fästning. En gång i tiden var den tänkt att fungera som reservhuvudstad. I fästningen ryms även ett militärhistoriskt museum där du kan resa genom den militära historien, då och nu.

I Karlsborgs fästning ligger ett militärmuseum på över 2000 m2, med anor av hembygd. Museet är beläget i mitten av Slutvärnet i Fästningen som är en av Europas längsta byggnader med sina 678 meter.

Karlsborgs Fästningsmuseum öppnades 1962 och tar dig på en resa från dåtid till nutid inom det militära. Du får följa med på hur Karlsborg blev Karlsborg och fästningsbygget som tog 90 år. Vi skildrar även de förband som befunnit sig i Karlsborg men även de som finns här idag, med utrustning, uniformer och vapen.

På övre plan vilar Garnisonskyrkan med plats för 700 personer. I taket hänger den imponerande femhundrakiloskronan som förgyller interiören och på utsidan pryds tornspiran av en örlogsflagg – en tretungad flagga som används av Försvarsmakten. Kyrkan skulle kunna fungera som plenisal vid händelse av krig och var avsedd för just det ändamålet ändå fram till 1925. Riksdag, regering, kungahuset och guldreserven skulle alla rymmas här i Sveriges reservhuvudstad om oroligheterna närmade sig Stockholm.

En av de mest uppmärksammade utställningarna är Särskilda Operationsgruppen, SOG, ett specialförband som verkar i högre riskmiljöer såväl fysiskt, psykiskt än reguljära förband. Se deras utveckling från 80-talet till idag, utrustning och vilka miljöer de jobbar i. Lär dig allt om uttagningsprocesser och träning och se om du platsar i SOG.

Läs mer på: www.fastningsmuseet.se

Kontakta oss

Telefon: 0505-45 18 26
E-post: info@fastningsmuseet.se

SMHA logotyp

En del av Sveriges militärhistoriska arv.

SMHA keyboard_arrow_down Krigsflygfält 16