close

SMHA

Siknäsfortet ─ en del av Kalixlinjen

Under andra världskriget påbörjades bygget av militära bergrum och fort som tillsammans bildade Kalixlinjen. Syftet var att försvara Sverige mot en eventuell sovjetisk invasion österifrån.

Under andra världskriget påbörjades bygget av militära bergrum och fort som tillsammans bildade Kalixlinjen. Syftet var att försvara Sverige mot en eventuell sovjetisk invasion från Finland. Insprängt i Hörmyrberget på Siknäshalvön finns Siknäsfortet, som är en del av Kalixlinjen.
Siknäsfortet byggdes med syfte att rymma de stora mängder ammunition som krävdes, men också för att ge plats åt bekvämligheter för personalen, som skulle kunna arbeta och bo därnere under en längre tid i händelse av krig. Här fanns kök/matsal, toaletter och duschutrymmen samt reservströmsgenerator och egenborrad brunn.
Det byggdes ett 30-tal anläggningar i Sverige likt denna vilka utrustades med gränser för stötvågor och gaser. Anläggningen är gjuten av betong i fyra våningar som vilar på fjädrar, vilka skulle reducera vibrationen i berggrunden vid ett kärnvapenanfall.
Siknäsfortet erbjuder guidade turer i kalla krigets fotspår, team building-aktiviteter för arbetskamraterna eller kompisgänget samt övernattning i logementet, i samma skick som det lämnades av Försvaret.

Läs mer på:
www.siknasfortet.se

Kontakta oss

Siknäsfortet telefon: 070-5375500, 070-4402900
E-post: info@siknasfortet.se

SMHA logotyp

En del av Sveriges militärhistoriska arv.

SMHA keyboard_arrow_down Karlsborgs fästningsmuseum