25 februari, 2022

Flygvapenmuseum utökar samlingarna

Äntligen kommer den gula MU-2:an till Flygvapenmuseum! Under måndagen den 28 februari kommer individen transporteras de 15 mil på E4an som ligger mellan nuvarande plats i Skavsta och Flygvapenmuseum i Linköping. Det finns flera flygmaskiner av den här sorten, men det mest intressanta med just denna är den långa tjänstgöringen, som sträcker sig tillbaka till 1974. Det är även samlingarnas första japanska flygmaskin.

Flygplanstypen Mitsubishi MU-2 har använts i Sveriges sedan mitten 1970-talet för i huvudsak två uppgifter. Målbogsering för skjutövningar med luftvärn och skjutning från flygplan, samt i rollen som störflygplan, så att Flygvapnets stridsledning och flygplan med flera kunde öva i att operera i störd miljö.

I dag ägs samtliga kvarvarande MU-2 av Försvarets Materielverk, FMV men den 28 februari säljs flygplanen till Saab AB. Alla utom just denna individ, SE-GHA, som är av den äldsta MU-2:an och som har tjänstgjort längst i uppgiften. Därigenom har den en gedigen och lång operativ historia som kan berättas och belysa användningen av typen. Musealt sett, har den således den mest intressanta historiken beroende på den långa tjänstgöringstiden, sedan 1974.

Flygvapenmuseum har 248 flygplan och 44 helikoptrar i samlingarna. Dessa luftfartyg finns på plats i Linköping men även utlånade till flygmuseer i Sverige och Europa. Nästan alla svenska militära flygplan som visas på flygmuseer i Sverige ägs av Flygvapenmuseum. Museet har en mycket stor samling. Behövs då ytterligare ett flygplan?

-Ja tveklöst, svarar Torsten Nilsson, chef för Samlingsenheten på Flygvapenmuseum.

– MU-2:an uppfyller myndighetens förvärvskriterier: Försvarshistoriska, samhällshistoriska, militärhistoriska, samtids- och frekvenskriteriet. Men visst är det ett stort ansvar att samla in ytterligare ett flygplan som ska förvaltas under många år framöver. Vi är ett lyckligt lottat museum som kan bedriva ett gediget insamlingsarbete, fortsätter Torsten.

Mu-2:an tog vid efter flygplan som Gloster meteor och Douglas Skyraider. Även dessa måldragare finns i Flygvapenmuseums samlingar.

Vill du se MU-2an? Håll utkik på E4an mellan Skavsta och Linköping under förmiddagen måndag 28 februari.

Tack till Försvarets materielverk och Saab för uppskattat samarbete.