7 april, 2022

Helene Rånlund blir ny överintendent och chef för Statens försvarshistoriska museer

Porträtt Helene Rånlund

Regeringen har idag, torsdag den 7 april, utsett Helene Rånlund till ny överintendent och chef för Statens försvarshistoriska museer. Helene Rånlund tillträder den 7 april 2022.

– Kunskap om försvarshistoria är viktigt, och god kunskap kan bidra till en demokratisk och hållbar samhällsutveckling. Det är en högst angelägen uppgift, och jag är glad att Helene Rånlund tar sig an uppdraget att leda myndigheten, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter.

Helene Rånlund har bred erfarenhet av statlig förvaltning från arbete i Regeringskansliet och vid myndighet, samt erfarenhet av att leda och utveckla organisationer som chef.

–  Jag är väldigt glad över förtroendet att få leda Statens försvarshistoriska museer. Som statlig museimyndighet och kunskapsinstitution är det SFHM:s viktiga uppdrag att ge möjligheter till kunskap och reflektion om hur fred och krig påverkat vårt samhälle och vår samtid. Nu ser jag fram emot att tillsammans med alla i myndigheten fortsätta den strategiska verksamhetsutvecklings-resa som pågår, säger Helene Rånlund.

Myndigheten Statens försvarshistoriska museer har till uppgift att främja kunskapen om det svenska försvaret genom tiderna och om försvarets roll i samhällsutvecklingen. Efter två år av pandemianpassad verksamhet kan myndigheten nu med ny ledning på plats fortsätta med sin färdplan för verksamhetens strategiska inriktning.  

I myndigheten ingår Armémuseum i Stockholm, Flygvapenmuseum i Linköping och Försvarets traditionsnämnd.

Se pressmeddelande från Kulturdepartementet här (regeringen.se).