22 juni, 2023

Ny utställning: Flygfärdig – det svenska flygvapnet tar form

Nu har Flygvapenmuseums helt nya basutställning om det svenska militärflygets utveckling under 1900-talets första hälft haft sin invigning. I utställningen får man följa med på en resa genom den farligaste eran i svensk flyghistoria. Möta hjältarna och flygpionjärerna, se unika flygplan och ta del av dramatiska berättelser om hur drömmen att kunna försvara Sverige från luften blev till verklighet.

Arbetet med utställningen har pågått i flera år, museet har varit delvis avstängt i omgångar för ombyggnationer och nu är allt äntligen klart och öppet för allmänheten.

Utställningen är uppbyggd runt fyra teman, och varje tema är indelat i flera undergrupper där man får följa det svenska militärflyget, från pionjärerna och etableringen av ett flygvapen, till jetflygets intåg. Berättelserna fördjupas av interaktiva upplevelser, filmklipp, fotografier, illustrationer och animationer.

– Det här är Flygvapenmuseums största nya utställning på över tio år. Vi vill synliggöra historien om de flygpionjärer som bidrog till utvecklingen av det svenska flygvapnet och som ibland tvingades ta stora risker i sitt arbete, säger Noomi Eriksson, museichef på Flygvapenmuseum.

Museibesöket fördjupas av interaktiva upplevelser och filmer. Personporträtten är en viktig del i den nya utställningen, och tar upp en variation av karaktärer – både välkända flygarpersonligheter och relativt okända livsöden. Ett efterlängtat tillskott är kvinnorna i flyghistorien.

– Det här är inte bara en häftig utställning som vi hoppas ska tilltala även den som inte har så mycket förkunskaper. Den förändrade omvärlden och det allvarliga säkerhetsläge som Sverige befinner sig i gör Statens försvarshistoriska museers och Flygvapenmuseums ämnen mer angelägna och aktuella än på länge, och vi vill bidra till att skapa mer kunskap hos våra besökare om vår gemensamma, livsviktiga historia, säger Noomi Eriksson.

Läs mer om den nya utställningen på Flygvapenmuseums hemsida.