5 juli, 2023

Sveriges utrikesminister Tobias Billström träffade ukrainska militärsjukvårdare och volontärer på Armémuseum

I söndags kväll öppnade vi upp Armémuseum för ett möte mellan militär sjukvårdspersonal från Ukraina och Sveriges utrikesminister Tobias Billström.

Våra drygt 80 gäster bestod av militärmedicinare, evakueringsvolontärer och järnvägsarbetare som alla tjänstgör i frontlinjen i Ukraina. Dessa är på en veckolång fysisk och psykisk återhämtningsresa i Stockholm, organiserad av Repower Charitable Foundation. De arbetar med psykologer, utbyter erfarenheter med svenska kollegor, träffar representanter för svenska statliga institutioner, deltar i kulturevenemang och utflykter, lyssnar på föreläsningar med mera.


Det blev ett timslångt intensivt och känslosamt samtal med utrikesminister Billström om verkligheten vid fronten i Ukraina och frågor om Nato, om EU, om behovet av stöd till civila volontärorganisationer med mera. Sammankomsten anordnades med hjälp av Nordic Ukraine Forum, som också hade bjudit in ukrainska volontärer som är engagerade i olika verksamheter som stödjer Ukraina från Sverige. Från SFHM fick vi äran och möjligheten att kort berätta om vad SFHM gör för att på olika sätt stödja museikollegor i Ukraina och för att genom utställningar berätta om konsekvenserna av det pågående invasionskriget.


Några av gästerna hann också med en snabbtitt på den ukrainska kosackfana som blivit en av symbolerna för Ukrainas kamp för en egen nation och som finns utställd på Armémuseum; en ryttarfana med Kosack-Hétmanen Ivan Mazepas heraldiska tecken som erövrades under ett Karl XII fälttåg i Polen 1706. Mazepa och hans zaporogkosacker anslöt sig 1708 som allierade till Karl XII inför slaget i Poltava 1709 mot den ryske tsar Peter.