27 september, 2023

Beredskapsveckan: kriskunskap, kulturarv och ny utställning

SFHM deltog i Beredskapsveckan 2023 på flera platser i landet.

I Halmstad öppnade den nya vandringsutställningen ”Tänk om – tillsammans i krig och fred”, i Upplands-Bro testade kulturministern sina kunskaper i krisberedskap och vår överintendent Helene Rånlund deltog i panelsamtal om kulturarvets betydelse i en samhällskris.

Beredskapsveckan är en årlig informationsinsats för att öka människors motståndskraft inför kriser och krig. I år genomförs den mellan 25 september – 1 oktober. Beredskapsveckan samlar en bredd av olika aktörer, som kommuner, civilsamhälle, branschorganisationer, myndigheter och näringsliv till en gemensam insats.

Ny utställning för universitet och högskolor

”Tänk om – tillsammans i krig och i fred” är en ny vandringsutställning om vikten av att vara förberedd som ska turnera på universitet och högskolor landet runt. Den är ett samarbete mellan SFHM, Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF) och Försvarsmakten.

Utställningen har två delar; en upplevelsebaserad del där besökaren genom rörelse, ljud och teknik får uppleva känslan av att ett krig pågår. Andra delen är interaktiv och fokuserar på vår försvarshistoria och vad man som individ kan göra idag för att engagera sig i totalförsvaret.

Först ut att vara värd för utställningen är Högskolan i Halmstad, och där invigdes utställningen under veckan med en vernissage och flera talare.
 
Här finns mer information och turnéplan för utställningen.

Kulturministern besökte utställningen ”Rädd eller beredd”

När vandringsutställningen ”Rädd eller beredd” kom till Upplands-Brogymnasiet så passade kulturminister Parisa Liljestrand på att besöka utställningen och testa de interaktiva övningarna i utställningen tillsammans med några gymnasieelever.

I ”Rädd eller beredd” får elever upplevelsen av en samhällskris och lär sig hur man kan hantera den så bra som möjligt.

Kulturministern och eleverna fick bland annat testa en övning i att värdera fakta från olika källor, diskutera vad de skulle göra om elen slås ut i ett helt samhälle och vad de skulle packa med sig om de snabbt skulle behöva lämna sitt hem.

Utställningen är ett samarbete mellan SFHM, MSB och Riksantikvarieämbetet.

Panelsamtal om kulturarv och samhällskris

Hur kan kulturarvet bidra till att stärka samhällets motståndskraft och gemenskap under kristider? Det var en av flera frågor om kulturarvets betydelse i kristider som diskuterades under ett panelsamtal i Kungsängens kulturhus i samband med Beredskapsveckan.

Helene Rånlund, överintendent på SFHM, deltog i panelsamtalet tillsammans med Hannah Rydstedt Nencioni, Fritids- och Kulturchef Upplands-Bro kommun.

Övriga frågeställningar handlade om hur historiska erfarenheter kan användas för att lära och förbereda oss bättre inför dagens och framtidens kriser, och om kulturarvets roll att upprätthålla en känsla av samhörighet när samhället står inför utmaningar och osäkerhet.