29 december, 2022

SFHM:s museer bidrar med packmaterial för att rädda Ukrainas kulturarv

När Ryssland invaderade Ukraina hotades även landets kulturarv av förstörelse. Nationalhistoriska museet i Kiev tvingades fatta snabba beslut om hur museets runt 800 000 föremål skulle skyddas och bad om stöd från svenska museer.

– Självklart ska vi hjälpa till med det vi kan, säger Per Björkqvist, flygtekniker på Flygvapenmuseum i Linköping.

Sedan krigets början har personal på Nationalhistoriska museet i Kiev arbetat intensivt med att flytta och skydda historiskt värdefulla samlingar och föremål. Museichef Fedir Androshchuk har både bott och arbetat i Sverige i mer än tjugo år, bland annat på Upplandsmuseet. I våras började han höra av sig till svenska museikollegor med en förfrågan om material som behövdes i den ömtåliga evakueringen. Armémuseum i Stockholm skickade fyra pallar till Kiev i april, bestående av bland annat packlådor, täckplast och bygglampor. Mer material har skickats ner successivt från museer i både Sverige och andra länder och behovet består.

Flygtekniker Per Björkqvist och intendent Inga-Lill Eliasson på Flygvapenmuseum tog emot en lista över Kiev-museets önskemål under hösten och började inventera. Det blev två fullastade pallar med packmaterial, brandsläckare och en hygrometer som mäter luftfuktighet. Strax före jul rullade lasten mot den ukrainska huvudstaden.

– Nu kommer det att kunna användas för att packa och flytta föremål från museet i Kiev. Det känns bra att kunna bidra. Tänk bara om vi själva hade hamnat i samma sits, säger Per Björkqvist.

Både Flygvapenmuseum i Linköping och Armémuseum i Stockholm arbetar med planer för hur historiskt värdefulla samlingar och unika föremål snabbt ska kunna evakueras och räddas i händelse av en kris.

Just nu är museichef Fedir Androshchuk från Kiev på Sverigebesök för att tacka för hjälpen från de nordiska länderna.

Foto: Mikael Eivergård och SFHM